Go Back   MarcomCentral (PTI) and FusionPro User Communities > Software-Related Talk > The JavaScript Library > Barcodes

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old September 18th, 2019, 09:32 AM
dreimer dreimer is offline
Senior Contributor
 
Join Date: Oct 2010
Location: Shakopee, MN
Posts: 469
Default UPC Help

I have the following rule to create a UPC. The data usually comes in missing the leading zero. Now I have a mixture of barcodes where I don't need to add the leading zero for some records. zThe current code works great just need some code to add an if statement to add the zero if field is shorter than 11 characters and not to add it if the field has 11 characters. TIA.

Code:
// Rule converted from XML Template "Barcode 1":
// Choose the field(s) for your barcode.
// Begin XML Template selections //
var Var1 = "Barcode 1"; // "Choose a field:" (Required): FieldList
var Var2 = ""; // "Choose another field (optional):": FieldList
var Var3 = ""; // "Choose another field (optional):": FieldList
var Var4 = ""; // "Choose another field (optional):": FieldList
var Var5 = ""; // "Choose another field (optional):": FieldList
var Var6 = "IDAutomationUPCEANS"; // "Pick a font:" (Required): FontList
// End XML Template selections //
 
 
retstr = "0"+Field(Var1);
final_data = "";
 
if (Var2 != "")
        retstr += Field(Var2);
        
if (Var3 != "")
        retstr += Field(Var3);
        
if (Var4 != "")
        retstr += Field(Var4);
        
if (Var5 != "")
        retstr += Field(Var5);
        
        
final_data = '<span><f name="' + Var6 + '">' + NormalizeEntities(MakeUPCABarcode(retstr)) + '</span>';
return final_data;

Also, is there a way to turn off the warning given during composition if a particular record doesn't have said barcode?

I have 18 of these rules so some aren't always populated.
__________________
Don Reimer - JavaScript Novice

MAC OS 10.12.5 Acrobat XI 11.0.0 FP Creator 10.0.16
Windows 7 Acrobat X 10.1.4 FP Creator 9.3.9

Last edited by dreimer; September 18th, 2019 at 09:52 AM.. Reason: Additional Question
Reply With Quote
  #2  
Old September 18th, 2019, 11:30 AM
ThomasLewis's Avatar
ThomasLewis ThomasLewis is offline
Senior Contributor
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 211
Default Re: UPC Help

Change the line that is
retstr = "0"+Field(Var1);

to this:
Code:
retstr = Field(Var1);
if (retstr.length < 11) {
    retstr = "0" + retstr;}
I'm not sure what the warning is but you might try this to replace that last part:
Code:
if (Field(Var1)) {
    final_data = '<span><f name="' + Var6 + '">' +
    NormalizeEntities(MakeUPCABarcode(retstr)) + '</span>';
    return final_data;}
else {
    return "";}
Reply With Quote
  #3  
Old September 18th, 2019, 12:00 PM
Dan Korn's Avatar
Dan Korn Dan Korn is offline
FusionPro Senior Engineer / Forum Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: Chicago, IL
Posts: 4,359
Default Re: UPC Help

Quote:
Originally Posted by dreimer View Post
I have 18 of these rules so some aren't always populated.
You mean you have fields like Barcode1, Barcode2, etc., all the way through Barcode18, and then 18 rules with those same names?

To me, even with the XML templates, it seems like way too much work to make 18 different rules, and then to go modify all 18 when something changes. In other words, that kind of brute force way of doing things isn't easily maintainable.

Instead, I would do something like this in OnRecordStart:
Code:
for (var i = 1; i <= 18; i++)
{
    var fieldName = "Barcode " + i;
    var data = Field(fieldName);
    var barcode = "";
    if (data)
    {
        data = Right("00000000000" + data, 11); // pad to 11 chars with leading zeros
        barcode = '<span font="IDAutomationUPCEANS">' +
                    TaggedTextFromRaw(MakeUPCABarcode(data)) + '</span>';
    }

    FusionPro.Composition.AddVariable(fieldName, barcode, true);
}
Now, if something changes, like the names of the fields, or the number of them, or how you want the barcode to be output, all you need to do is change the logic in one place.

All that said, the XML template rule could probably be a bit smarter and do that padding for you; I'll look into that enhancement.
__________________
Dan Korn
FusionPro Developer / JavaScript Guru / Forum Moderator
PTI Marketing Technologies | Printable | MarcomCentral
LinkedIn

I am a not a Support engineer, and this forum is not a substitute for Support. My participation on this forum is primarily as a fellow user (and a forum moderator). I am happy to provide help and answers to questions when I can; however, there is no guarantee that I, or anyone else on this forum, will be able to answer all questions or fix any problems. If I ask for files to clarify an issue, I might not be able to look at them personally. I am not able to answer private messages, emails, or phone calls unless they go through proper Support channels. Please direct any sales or pricing questions to your salesperson or inquiries@marcom.com.

Complex template-building questions, as well as all installation and font questions or problems, should be directed to FusionProSupport@marcom.com. Paid consulting work may be required to fulfill your template-building needs.

This is a publicly viewable forum. Please DO NOT post fonts, or other proprietary content, to this forum. Also, please DO NOT post any "live" data with real names, addresses, or any other personal, private, or confidential data.

Please include the specific versions of FusionPro, Acrobat, and your operating system in any problem reports or help requests. I recommend putting this information in your forum signature. Please also check your composition log (.msg) file for relevant error or warning messages.

Please post questions specific to the MarcomCentral Enterprise and Web-to-Print applications in the MarcomCentral forum. Click here to request access. Or contact your Business Relationship Manager (BRM/CPM) for assistance.

Please direct any questions specific to EFI's Digital StoreFront (DSF) to EFI support.

How To Ask Questions The Smart Way

The correct spellings are JavaScript, FusionPro, and MarcomCentral (each with two capital letters and no spaces). Acceptable abbreviations are JS, FP, and MC (or MCC). There is no "S" at the end of "Expression" or "Printable"! The name of the product is FusionPro, not "Fusion". "Java" is not is not the same as JavaScript.

Check out the JavaScript Guide and JavaScript Reference! FusionPro 8.0 and newer use JavaScript 1.7. Older versions use JavaScript 1.5.

return "KbwbTdsjqu!spdlt\"".replace(/./g,function(w){return String.fromCharCode(w.charCodeAt()-1)});
Reply With Quote
  #4  
Old September 18th, 2019, 12:21 PM
dreimer dreimer is offline
Senior Contributor
 
Join Date: Oct 2010
Location: Shakopee, MN
Posts: 469
Default Re: UPC Help

Thank you very much for that, exactly what I needed, didn't think it was too difficult but I'm not a code guy!!

The warning I get is a can't copyfit text in text boxes that have nothing in the fields, not sure I can avoid that.
__________________
Don Reimer - JavaScript Novice

MAC OS 10.12.5 Acrobat XI 11.0.0 FP Creator 10.0.16
Windows 7 Acrobat X 10.1.4 FP Creator 9.3.9
Reply With Quote
  #5  
Old September 18th, 2019, 12:45 PM
dreimer dreimer is offline
Senior Contributor
 
Join Date: Oct 2010
Location: Shakopee, MN
Posts: 469
Default Re: UPC Help

Thanks Dan, that sounds like a much better way of doing things, I will try your code.
__________________
Don Reimer - JavaScript Novice

MAC OS 10.12.5 Acrobat XI 11.0.0 FP Creator 10.0.16
Windows 7 Acrobat X 10.1.4 FP Creator 9.3.9
Reply With Quote
  #6  
Old September 18th, 2019, 12:56 PM
dreimer dreimer is offline
Senior Contributor
 
Join Date: Oct 2010
Location: Shakopee, MN
Posts: 469
Default Re: UPC Help

Dan, I tried your code, it didn't return any barcodes.

I have my field names "Barcode 1", Barcode 2", etc. in the data.

My text frames are named the same as the data fields.

Where in the rule does it assign which text frame to place the barcode?
__________________
Don Reimer - JavaScript Novice

MAC OS 10.12.5 Acrobat XI 11.0.0 FP Creator 10.0.16
Windows 7 Acrobat X 10.1.4 FP Creator 9.3.9
Reply With Quote
  #7  
Old September 18th, 2019, 01:30 PM
Dan Korn's Avatar
Dan Korn Dan Korn is offline
FusionPro Senior Engineer / Forum Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: Chicago, IL
Posts: 4,359
Default Re: UPC Help

Quote:
Originally Posted by dreimer View Post
Dan, I tried your code, it didn't return any barcodes.

I have my field names "Barcode 1", Barcode 2", etc. in the data.

My text frames are named the same as the data fields.

Where in the rule does it assign which text frame to place the barcode?
The rule doesn't return anything; it adds/inserts/injects variables with names "Barcode 1", "Barcode 2", etc. into the variables list. (This is sometimes called "variable injection.")

These added variables can be used just like any others in text frames. They may not actually appear in the Variable drop-down on the Text Editor if you add them this way, but you can always type any variable name you want in there and click Insert. In this case, though, since the names are the same as your fields, you should be able to just insert the variables directly from the drop-down without typing their names first. Also, you probably already have each frame set up to call each variable name like "Barcode 1", "Barcode 2", etc., so you probably don't need to change those frames at all.

That said, if you also have multiple text frames with those same names, you could do this instead:
Code:
for (var i = 1; i <= 18; i++)
{
    var fieldName = "Barcode " + i;
    var data = Field(fieldName);
    var barcode = "";
    if (data)
    {
        data = Right("00000000000" + data, 11); // pad to 11 chars with leading zeros
        barcode = '<span font="IDAutomationUPCEANS">' +
                    TaggedTextFromRaw(MakeUPCABarcode(data)) + '</span>';
    }

    FindTextFrame(fieldName).content = barcode;
}
Here, instead of adding text variables, which can be called out in text frames, you're directly assigning the content of each text frame.

Also, I haven't seen your template, but I suspect that you're simply outputting all these barcodes in some close arrangement on a page, in which case you could probably make a text rule that returns all of the barcodes and whatever other content you want, all together, and just use that single rule in a frame. Or maybe a repeatable component would be a better solution, or even a table. Again, though, without seeing the template, I'm kind of guessing.

P.S. If you're coming to the Print show, I would be happy to do a hands-on with some of this stuff, either at the show itself or at the happy hour.
__________________
Dan Korn
FusionPro Developer / JavaScript Guru / Forum Moderator
PTI Marketing Technologies | Printable | MarcomCentral
LinkedIn

I am a not a Support engineer, and this forum is not a substitute for Support. My participation on this forum is primarily as a fellow user (and a forum moderator). I am happy to provide help and answers to questions when I can; however, there is no guarantee that I, or anyone else on this forum, will be able to answer all questions or fix any problems. If I ask for files to clarify an issue, I might not be able to look at them personally. I am not able to answer private messages, emails, or phone calls unless they go through proper Support channels. Please direct any sales or pricing questions to your salesperson or inquiries@marcom.com.

Complex template-building questions, as well as all installation and font questions or problems, should be directed to FusionProSupport@marcom.com. Paid consulting work may be required to fulfill your template-building needs.

This is a publicly viewable forum. Please DO NOT post fonts, or other proprietary content, to this forum. Also, please DO NOT post any "live" data with real names, addresses, or any other personal, private, or confidential data.

Please include the specific versions of FusionPro, Acrobat, and your operating system in any problem reports or help requests. I recommend putting this information in your forum signature. Please also check your composition log (.msg) file for relevant error or warning messages.

Please post questions specific to the MarcomCentral Enterprise and Web-to-Print applications in the MarcomCentral forum. Click here to request access. Or contact your Business Relationship Manager (BRM/CPM) for assistance.

Please direct any questions specific to EFI's Digital StoreFront (DSF) to EFI support.

How To Ask Questions The Smart Way

The correct spellings are JavaScript, FusionPro, and MarcomCentral (each with two capital letters and no spaces). Acceptable abbreviations are JS, FP, and MC (or MCC). There is no "S" at the end of "Expression" or "Printable"! The name of the product is FusionPro, not "Fusion". "Java" is not is not the same as JavaScript.

Check out the JavaScript Guide and JavaScript Reference! FusionPro 8.0 and newer use JavaScript 1.7. Older versions use JavaScript 1.5.

return "KbwbTdsjqu!spdlt\"".replace(/./g,function(w){return String.fromCharCode(w.charCodeAt()-1)});
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
(c) 2011, PTI Marketing Technologies™, Inc.